Tramontana Kereta Super Yang Cun Terbaik Lagi Mantap!

 

A.d Tramontana sebuah syarikat yang terletak di Costa Brava, Sepanyol yang menghasilkan sebuah kereta super (supercar) buatan tangan yang eksklusif yang diberi nama Tramontana. Rekabentuk kereta adalah kombinasi jentera Formula 1 dan sebuah jet pejuang, dan dihidupkan oleh enjin V12 yang menghasilkan 720hp kuasa maksimum. Setiap bahagian pada kereta ini iaitu chassis serta bodyworknya, diperbuat dari carbon fibre supaya kereta tersebut begitu ringan! Harga sebuah kereta ini sekitar 500,00 euro. Ia dilancarkan sebagai konsep pada tahun 2005 di Geneva Motor Show, dan kemudian diubah untuk pengeluaran. 

Apa macam? Menarik tak kereta Tramontana? Actually, aku memang suka kereta yang bentuk-bentuknya ala-ala F1 ni. Sebab itulah, aku buat entri ni nak tunjuk kat korang. Aku pasti ramai orang yang belum tahu pasal benda ni kan? Aku nak tengok juga satu hari nanti syarikat Malaysia mampu hasilkan kereta macam ni, lagi-lagi anak Melayu.

Walaupun belum ada kereta atau jurutera yang buat kereta yang power macam Tramontana ni, tapi mungkin di Malaysia akan ada kereta sebegini suatu hari nanti sebab sekarang pon kat Malaysia ada penganjuran menghasilkan kereta lumba sendiri ala-ala F1 juga di peringkat IPTA/IPTS. Tak percaya? Cuba klik link ni Formula SAE Adalah F1 Junior!





 
 

 


 


 






+ Formula SAE Adalah F1 Junior!

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

17 Responses to Tramontana Kereta Super Yang Cun Terbaik Lagi Mantap!

  1. arief: tiptop gila kentang!

    izamir: design gabungan f1 n jet pejuang katenye~

  2. gaung says:

    SAYA SUKA BLOG AWAK LA..tq for the en3

    http://no92a.blogspot.com/2010/11/yessaya-suka-blog-awak-la.html

  3. fuyoooooooooooo~ esok amek sebijik

  4. momoy: stylo habis~

    gaung: hehe. terima kasih! :)

    kurekurekecik: esok cashout duit nuff, amek sebijik trus adiah tuk aku la wan..haha

  5. perghhhhhhhh~~bawa p pasar borong best ni~~ohoho

  6. hohohoho gilerh gempak...;)

  7. tia says:

    stylo gyler babe!
    grr!

  8. peliknya stereng kereta tuh . tapi mantooop !

  9. peliknya stereng kereta tuh . tapi mantooop !

  10. sembil9n says:

    alamak...tak boleh bawak bini la kereta ni =_=

  11. perggh, dapat sebijik best nih.

  12. tgk kete ni rase cm kete dash yankuro zaman bdk2 dulu la plak.. hehe

  13. sapa nak kereta ni? aku bagi dia pinjam! haha.. tapi bukan kete yankuro la~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...